{ "title": "Ağız Bakımı", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-bakimi.gif", "date": "20.01.2024 00:33:36", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Ağız bakımı, insanların dışarıdan bakıldığında güzel bir dişlerinin olması ya da ağzının kokmaması çok önemlidir. Sigara içen bir insanın dişlerinde sararma ya da dişlerini fırçalamıyorsa sararma görülmektedir. Ağız sağlığında bakım yapılmadığında, dişler ve diller sürekli olarak fırçalanmadığında ağızda çok kötü bir koku olmasına neden olacaktır. Bu durum insanlarda çok büyük sorunların olmasına neden olacaktır. İnsanlarla konuşurken onları rahatsız etmemek amacıyla konuşmak isteyemeyecek, yakın görüşmelerde eliyle ağzını kapatacaktır. Bu durum insanın psikolojisini derinden etkileyebileceği gibi aynı zamanda da ağız sağlığını da derinden etkilemiş olacaktır. Ağız sindirim sistemiyle alakalıdır. Yenilen yemeklerin parçalanmasını sağlayan dişlerin herhangi bir bakım sonucunda çürümesi sonucunda çok şiddetli ağrıların olmasına neden olacaktır. Bu insanların yemekleri tam çiğneyemeden yutacaklarından sindirim sisteminin bozulacaktır. Sağlıklı bir yaşamınızın olmasını istiyorsanız ağız sağlığınıza çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ağız bakımı nasıl olur?

Dişiniz ağrımadan ya da kırılmadan diş hekimine giderek senede 2 defa muayene olmanız gerekmektedir. Eğer dişlerinizde çürük fark ettiğinde, hemen bunları onarmak için tedavi olunması gerekmektedir. Florür içeren diş macunlarını tercih etmeniz ağız sağlığınıza ve diş sağlığınıza çok faydası olacaktır. Dişleri fırçaladığınızda ya da diş ipi kullandığınızda diş etinizden kanama oluyorsa bu çok ciddi bir sorundur. Günde iki defa dişlerinizi fırçalamak ve her defasında dilinizi de fırçalarsanız ağız kokusu ya da diğer sorunların olmasını engellemiş olacaksınız. Yenilen yemeklerin parçaları dişlerinizin arasına girdiğinden bunları diş ipiyle çıkarmalısınız. Kürdan veya iğne asla kullanmamalısınız. Florür içeren gargara kullanmalısınız. Gargara her gün kullanılması zararlı olacağından, gün aşırı kullanmak faydalı olacaktır. Dilinizi fırçalamadığınız zamanda ağız kokusu olabilecektir. Başkasının diş fırçasını asla kullanmayıp, kendi diş fırçanızı da her altı ayda bir değiştirmeniz gerekmektedir.

Ağız bakımı çocukluk yaşlarda başlamalıdır

Küçük çocuğu olan anne ve babaların mutlaka çocuklarının günde 2 defa dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklar için üretilen özel olan diş fırçalar ve diş macunları kullanılmalıdır. Yetişkinlerin çok sert diş macunu kullanmamaları gerekmektedir. Diş beyazlatıcı ya da karbonatın herhangi bir faydası olmayacağı gibi, diş etlerine ve dişlere çok zararlı olmaktadır. Alkol ya da asitli içecekler de ağız sağlığını bozacak olan içecekler olmaktadır. Ağız hastalıkları arasında en sıklıkla rastlanan ağız kokusu ve diş ve diş eti sorunu olmaktadır. Bunun yanında ağız içerisinde çıkan yaralarda çok sorun olmaktadır. Bu çıkan yaraların genellikle nedeni B12 vitamini ve Demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Dişlerinizi fırçalarken yukarı ve aşağı fırçalayıp, en az 2 dakika boyunca dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Eğer bulunduğunuz ortamda herhangi bir diş fırçası ya da gargara bulunmuyorsa suyla ya da tuzlu suyla ağzınızı iyice çalkalamanız gerekmektedir. Ağız kokusunun hastalıktan kaynaklı olarak olabileceğini bilerek, sorunu bulduğunuzda uygun tedavi sonucunda geçeceğini bilmeniz gerekmektedir.
" } ] }