{ "title": "Ağız Hastalıkları", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-hastaliklari.gif", "date": "20.01.2024 06:55:45", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Ağız hastalıkları, birçok işlevi olan ve sindirim sisteminin başlangıcı olan ağzımız değişik nedenlerden dolayı bazı sorunlar olacaktır. Ağzımız içerisinde ve ağzımızı kapatmaya yarayan dudaklarımızda bazı yaraların ya da iltihaplanmaların olması görülmektedir. İnsanların beslenmesi, yediklerinden tat alabilmesi, nefes alabilmesi, insanların konuşabilmesi ağız yoluyla olmaktadır. Dişlerimizde oluşacak herhangi bir hastalığın olabilmesi sonucunda yememizde sorunlar olabileceği gibi, sindirim sistemimizi de etkileyip bazı sorunların olmasına neden olacaktır. Ağzımızda olacak olan kanama ya da yaraların olması hastalıkların habercisi olacağından tedavi edilmesi gerekmektedir. Ağzımız birçok organla bağlantılıdır. Dudak, diş, dil, damak, yemek borusu, nefes borusu gibi birçok organ bulunmaktadır. Ağız içerisinde bulunan ya da dudaklarda oluşan sorunlar, vitamin eksikliği, anemi hastalığı, romatizma, kalp hastalıkları, solunum sorunları, sinüzit, mide ülseri gibi birçok hastalığın habercisi olacağından hemen tedavi edilmesi gerekmektedir.

Ağzı içerisinde bulunan hastalıklar

Ağız kokusu: Ağzı kokan bir insanın karşısında bulunan biriyle yakından ağzı koktuğundan konuşamaz. Utandırıcı bir durum olarak algıladığından ve insanları rahatsız edeceğinden çekingenlik ya da anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların olmasına neden olacaktır. Ağız kokusunu gidermek için, çeşitli gargaralar kullanılır. Karanfil çiğnenir. Ağız kokusuna iyi gelecek olan sakızlar çiğnenir. Tüm önlemlere rağmen bir türlü ağız kokusu giderilmez. İnsanların ağız kokusunun özellikle de sabahları uyandığında aç karnına daha şiddetli kokular olacaktır. Bu kokulardan karşısındaki insanı rahatsız etme düşüncesi varken, kendi de ağız kokusundan tiksinecektir. Ağız kokusunun nedeni olarak, diş çürümesi ya da diş etinde oluşan hastalıklardan kaynaklanmalıdır. Özellikle de yemek sırasında diş aralarında kalan yemek atıklarından oluşmaktadır.

Ağız kuruluğu: Uyanık vaziyette olan bir insanın salgıladığı tükürük fazlayken, uyuyan bir insanın daha az tükürük salgılamaktadır. Bu durum geceleri ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Özellikle insanların gece uyurken ağızlarını açarak uyuduklarında, ağız kuruluğu daha sık görülmektedir. Ağız kuruluğunun olması, ağız kokusuna neden olacağından gece uyurken su içmeleri gerekmektedir.

Ağız yaraları ve uçuk: Bir hastalık sonucunda vücut direnci çok düşen hastaların ağız içinde yaraların olmasına neden olmaktadır. Vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak ya da viral enfeksiyon geçiren hastaların dudak çevrelerinde halk arasında uçuk denilen yaralar çıkmaktadır. Bazı antibiyotik kullanan hastalarda, dil üzerinde mantara dayalı olarak beyazlamalar oluşur. B12 vitamini ve demir eksikliğinden kaynaklı olarak oluşan ağız ülseri mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Yıpranmış dişler: İnsanların yaşadıkları stresten kaynaklı olarak geceleri diş gıcırdatma ya da dişleri sıkma görülebilmektedir. Kişi stres yaşadığı sorunun kaynağını bularak çözmediği takdirde, hastanın dişlerinde kırılmalar olacağı gibi çok şiddetli ağrıların olmasına da neden olacaktır.

Diş ve diş eti hastalıkları: Diş hastalıkları genetik ve daha sonradan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ağız bakımını çok iyi yapmayan, dişlerini fırçalamayı ve diş ipi kullanmayan insanların zamanla dişlerinde çürüme görülmektedir. Eğer tedavi edilmediğinde, hastanın dişlerini kaybetmesine neden olacaktır. Çürümüş olan diş şiddetli bir ağrı yapacağından yemek yemekte de çok büyük güçlük çekecektir. Diş eti kanaması ya da diş eti çekilmesi de çok ciddi olan rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bu yüzden doktora giderek tedavi edilmesi gerekmektedir.

Dil hastalıkları: Dil içerisinde bulunan villüs büyümeye başladığında dilin üzerinde tüylenme meydana gelecektir. Peroksit içeren birçok gargara buna neden olurken, birtakım antibiyotiklerin de yan etkisi olmaktadır. B12 vitamini ve demir eksikliğinden meydana gelmektedir.

Ağız kanseri: Sigara, pipo gibi tütün ürünleri kullananlar, aşırı miktarda alkol tüketenler de sıklıkla görülmektedir.

Ağız ve diş sağlığı bozulduğunda hayatı olumsuz etkileyeceğinden sıklıkla diş doktoruna gidilmesi gerekmektedir.
" } ] }