{ "title": "Ağız Kanseri", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-kanseri.gif", "date": "20.01.2024 09:24:30", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "Ağız Kanseri, Ağız içerisinde, dudakların üstünde, tükürük bezlerinde, boğazda ve gırtlakta oluşan bir kanser türüdür. Ağız içi yüzeyi, dudak, diş eti ve dil kanseri yaygın olan kanser hastalıkları arasında ve sık rastlanılan kanser çeşidi olarak bilinir. Ağız kanseri kadınlardan çok erkekler de görülme riski daha yüksektir. Çoğunlukla 40 yaş üzeri erkeklerde görülürdü ama son dönemler de bu yaş sınırı genç yaş düzeylerine kadar inmiştir. Ağız kanseri kişinin günlük hayatını olumsuz yönden etkiler. Hastanın konuşma zorluğuna, bozukluğuna neden olan en büyük etkendir.

Ağız Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kişinin ağız kanserini fark etmesi tam anlamıyla fark etmesi mümkün olmayabilir. Ağız kanseri tanısını diş hekimlerinin muayenesi veya alanın da Uzman doktorların muayenesi ile teşhis edilebilir. Ağız kanserinin belirtileri:
Kanser tümörü hastaya sürekli ağrı vermez ama çoğunlukla kanamalı ağız içi yaraları neden olmaktadır. Bu belirtiler dikkate alınarak erkenden ağız kanseri teşhisi konulması mümkündür. Fakat dil kanseri bunun tersi bir durumda meydana gelmektedir. Son derece ağrır ve acı düzeyi oldukça yüksektir. Bu durumlar da dil bükülmez hale gelir.

Ağız Kanseri Neden Olur?

Halk arasında en çok bilinen nedeni tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmasıdır. Sigara, tütün puro gibi keyif verici ürünler arasında geçiş yapmak daima kullanmak ağız kanserinin nedenleri arasında yer almakta. İnsanlar arasında da dudak tiryakiliği olarak da bilinen alışkanlık da ağız kanserine neden olur. Sigara tiryakilerinde sigarayı uzun süre ağızda tutmaları en önemli nedenler arasında görülür. Sigara tüketimi sadece ağız kanserine neden olmaz. Birçok kanser türleri içinde tetikleyicidir. Vücutta var olan pasif hücrelerin aktif hale dönüşmesine büyük neden olan. Tütün gibi ürünleri uzun süre kullanıp bırak ağız kanseri riskini azaltmaz. Ağız kanserinin diğer bir nedeni alkoldür. Sık sık alkol tüketen kişilerde ağız ve dişlerde meydana gelen yaralar ağız kanserini neden olan etmenlerdir.

Ağız Kanserinin Nasıl Teşhis Edilir?

Kişinin ağız içerisinde aniden oluşan şişlik uyuşukluk fark edilince Uzman bir hekime başvurunuz. Doktorunuzun detaylı muayenesi sonrasında ağız içerisinde yara incelendikten sonra şişlik veya çatlak üzerinde biyopsi alınarak patolojiye gönderilir. Hastaya tanı ve teşhis koymak için biyopsi sonucu çok önemli.

Ağız Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kanserinde tanı sonrası hastaya ilk müdahale cerrahi müdahale etmektir. Hastaya yapılan cerrahi işlem de kanserli dokular yerinden sıyrılarak çıkarılmakta. Daha sonra hastaya radyoterapi ve kemoterapi de uygulanmakta. Ağız kanseri de türlerine göre de lazer tedavisi uygulanmakta. Yapılan bu tedaviye fotodinamik tedavi yönetimi denir. Bu yöntem ile kanser hücreleri yok edilmeye çalışır.
" } ] }