{ "title": "Ağız Kokusu İçin Ne Yapmalı", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-kokusu-icin-ne-yapmali.gif", "date": "19.01.2024 21:28:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ağız kokusu için ne yapmalı, ağız kokusu için kişiler öncelikle ağız içi hijyenine dikkat etmesi gerekir. Bunun dışındaki alacakları bazı önlemler ve uygulamalar sayesinde ağız kokusunun önlenmesi mümkün olabilir. Ancak herhangi bir hastalık belirtisi olarak meydana gelen ağız kokularında, bunun sebebinin belirlenmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Ağız kokusu nasıl önlenir?

Diş ve diş eti sağlığının korunması: Diş çürükleri ile diş eti iltihapları ağız kokusuna neden olan önemli etkenlerdir. Ağız içinde oluşan her türlü enfeksiyon burada bakteri üremesine neden olacağından, ağız kokusu kaçınılmaz olur. Bu nedenle kişilerin diş doktoru ziyaretlerini aksatmaması ve ağız bakımına önem vermesi gerekir.

Ağız içinde olan protez ve köprüler: Zamanla eskimiş olan protez ve köprüler mutlaka yenilenmelidir.

Sakız çiğnenmesi: Tükürük salgısı ağız kokusunu önlemede çok önemlidir. Bu salgının içinde ağızda biriken besin parçacıklarının temizlenmesi ve mideye gönderilmesini sağlayacak güçlü enzimler, bakterileri öldürecek antibiyotikler bulunmaktadır. Özellikle ağızda kurumaya neden olan böbrek yetmezliği, şeker hastalığı gibi sorunlarda, ağız kokusu daha fazla olur. Tükürük salgısının arttırılması için, xylitol içerikli şekersiz sakız çiğnemek ve bol su içmek yararlı olacaktır. Bunun dışında naneli şeker ya da şekerli sakızlar aynı etkiyi göstermez.

Tarçın tüketimi: bu şekilde ağızda biriken bakterilere savaş açabilirsiniz. Yemeklere, içeceklere ilave edilen tarçınla, tarçın içerikli sakız çiğnemekle ağız kokusu önemli oranda önlenebilir.

Su tüketimi: Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuttaki su kaybı artar. Bu durumda vücutta kuruma olduğu gibi, ağızda da kuruma sorunu meydana gelir. Su ağızda olan bakterilerin artmasına ve ağızda koku oluşumuna engel olur. Tükürük salgısını da arttırdığından, uzmanlar tarafından su tüketimi teşvik edilmektedir.

Burun tıkanıklığı: bu sorun üst solunum yolu hastalıklarında, sinüzit gibi sorunlarda meydana gelir. Özellikle geceleri burun tıkanık olduğunda, kişi ağızdan nefes almaya başlar. Bu eylem ağızda ve boğazda kurumaya neden olur. Bu kişilerde ağızda bakteri üremesi meydana gelir. Ayrıca tükürük salgısının azalması da durumu zora sokar. Bu yüzden burun tıkanıklığını açıcı önlemler alınmalıdır.

Basit şekerlerin tüketilmemesi: Ağız içindeki bakterilerin çoğalmasına basit şekerler neden olur. Diş çürüklerinde de basit şekerlerin etkin bir rolü bulunmaktadır.

Besinlerin gerektiği gibi çiğnenmemesi: Yemeklerde lokmaların tam çiğnenmeden yutulması, beraberinde ağız kokusunu getirir. Çünkü iyi çiğnenen lokmalarda tükürükle besinlerin harmanlanması ve ağızda besin artığı kalmamasına yardımcı olur. Bu bakterilerin ağızdan temizlenerek, mideye inmesine etkendir.

Diş ipi kullanımı: Dişlerin fırçalanmasıyla yerinden çıkarılamayan bakteriler, besin artıkları için diş ipi kullanımı gerekir. Böylece dişlerin arasında kalan artıkların temizlenmesi sağlanır.

Sigara içmemek: Sigara alışkanlığı ağız kuruluğu etkisi yapmakta, diş eti hastalıklarının oluşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle sigara kullananların bunu bırakması tavsiye edilir.

Dil fırçalama: Pütürlü yapıdaki dil bakterilerin yerleşmesi için ağızdaki ideal ortamlardan biridir. Zor temizlenen bir yüzey olduğundan, ağız kokusu olması söz konusu olur. Bu nedenle diş temizliği sırasında dilin fırçalanması ağız kokusunun önlenmesinde etkili olur. Eğer fırçalamayı yapamayan kişiler, bunu plastik temiz bir kaşıkla dil kökünden ucuna kadar sıyırıp temizleyebilir.

Ağız gargarası: Ağız spreyi, nane şekeri ya da sıradan ağız gargaraları ağız kokusunda geçici fayda sağlayabilir. Ağız kokusunun daha etkili şekilde önlenmesi için, yarı yarıya su ve hidrojen peroksit ile hazırlanan ağız gargarası kullanılması tavsiye edilir.

Yirmilik dişlerin çekilmesi: Yirmilik dişler ağızda gömülü kaldıklarında ya da yarı gömük şekilde olduklarında, ağız kokusuna neden olabilirler. Bu nedenle yirmilik dişlerin çekilmesi daha yararlı olacaktır.

Ağız kokusu için beslenmede bazı yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi de faydalı olabilir. Bunlar arasında dişlerdeki artıkları temizleyen elma, bitki çayları, kabartma tozu kullanımı, maydanoz çiğneme, anason, rezene, karanfil, kişniş gibi baharatların çiğnenmesi ve yemeklerde kullanılması, limon tüketimi, sülfür kokusunu ortadan kaldıran yoğurt tüketimi yer alır.
" } ] }