{ "title": "Ağız Kokusu", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-kokusu.gif", "date": "23.01.2024 04:18:03", "author": "emel aslan", "article": [ { "article": "Ağız Kokusu, Tıptaki ismiyle halitosis geçmişten günümüze insanların sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamına neden olmuştur. Evliliklerin dahi olumsuz etkilenmesinin gerekçesi olarak kabul edilebilir. Günlük yaşamda ve iş hayatında kişi öz güven problemi yaşar ve bu sorun mesleki başarının önüne geçer. Ağız kokusu problemiyle karşı karşıya kalan kişi bu probleminin farkına vardığında kabullenme konusunda ve çevresel dışlanma konusunda psikolojik sorunlar yaşar. Hastalık olarak görülmez. Bir diğer hastalığın habercisi olarak kabul edilir. Ağız kokusu fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür.

Patolojik Ağız Kokusu: Ağız kokusunun farkındalığı kişinin kendisi, çevresindekilerin uyarısı ya da doktorun uyarısı ile mümkün olabilir. Hasta diş hekimine bu şikâyetle başvurduğunda ilk adım atılmış olur. Bu tip ağız kokusunun sebepleri arasında:
Fizyolojik Ağız Kokusu: Herhangi bir ağız ve diş problemi yaşamayan kişilerde sabahları uyandığında ağız kokusu sorunuyla karşılaşmaktadır. Bu duruma sindirim kanalında toplanan gazlar ve dilde üreyen bakteriler yol açmaktadır. Dili fırçalamak, gargara yapmak ve sakız çiğnemek bu problemin geçici çözümleri arasında olabilir. Ayrıca yemek yedikten sonra nefeste fark edilen kötü koku fizyolojiktir. Sarımsak ya da soğan tüketen kişinin nefesinin kokması hastalık sebebi değildir.

Ağız Boşluğundan Kaynaklanan (Halitosis) Ağız Kokusu

Ağız kokusunun nedenlerinin %87'si ağız boşluğundan kaynaklanır. Bunun dışındaki nedenler arasında ise %51 dil, %17 diş eti enfeksiyonu, %15 diş eti çekilmesi kalan %17 ise diğer nedenler sebep olur. İlk muayenede tanı koymak mümkündür. Geç kalınmadığı takdirde kolay tedavi edilebilir. Problemin fark edilmesinin ardından doktora müracaat konusunda gecikmemek kolayca çözüme ulaşmayı sağlar. Aksi takdirde daha büyük problemlerle karşılaşmak kaçınılmazdır.

Ağız Boşluğu Kökenli Ağız Kokusunun Tedavisinde Yapılması Gerekenler
Ağız kokusu yaşayan hastaların yanı sıra ağız kokusu korkusu yaşayan hastalar da diş hekimlerine bu şikâyetle başvurmaktadırlar. Halit-fobi problemi olarak adlandırılan bu durumdaki hastalar psikiyatri kliniğine yönlendirilmektedir.

Ağız Kokusunun Ölçüm Cihazı

Ağız kokusunun tespiti için ölçüm yapan cihaza halitometre adı verilir. Sadece ağız kokusunun miktarını ölçer ve kokunun nereden geldiğini işaret etmez. Bir kez ölçümle tanı konamaz. Cihazın yeterince kaliteli olması önemlidir. Tedavinin gidişatı hakkında yol göstericidir.

Ağız Kokusu (Halitosis) Hakkında Bilmediklerimiz
" } ] }