{ "title": "Ağız Nedir", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-nedir.gif", "date": "19.01.2024 16:22:06", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Ağız nedir, Ağzımız yüzümüzde bulunan, yemek yememizi, konuşmamızı, nefes almamızı, tat almamızı, yemekleri çiğnememizi, yutmamızı, gülmemizi sağlayan bir organdır. Ağzımız duygularımıza ifade eden, karşımızda bulunan insanların mimiklerimizle birlikte duygu ve düşüncelerimizi ifade eder. Ağzımız sindirim sisteminin bir parçası olmaktadır. Yemeklerimizi dişlerimizle parçaladıktan sonra dilimizin kaygan olması nedeniyle yemek borusu vasıtasıyla midemize inmesini sağlamaktadır. Ağzımızın içerisinde dil, diş, damak, tükürük bezleri, ses telleri, soluk borusu ve yemek borusu bulunmaktadır. Ağzımızın dışında da dudaklar bulunmaktadır. İnsanlarla iletişime geçmemize de faydası vardır. Karşımızda bulunan insanlarla konuşmamızı sağlar. Ağzımız çok önemli bir organ olmaktadır. Ağız sağlığına çok iyi bakılması gerekmektedir. Ağzımıza iyi bakılmadığı takdirde diş sağlığını etkileyecektir. Şiddetli bir kokunun da olmasına neden olacaktır. Diş eti hastalıkları da ağız sağlığı ile ilgilidir. Diş etlerinde kanama ya da diş etlerinde çekilme gibi sorunlar olabilir.

Ağız sağlığına nasıl dikkat edilir?

Yemeklerin dişlerle parçalanması ve ardından yemek borusuna gitmektedir. Koparılan parçaların diş üzerinde ya da arasında kalması sonucunda bu küçük parçalar hem koku yapacak hem de dişlerin çürümesine neden olacaktır. Eğer ağız sağlığınıza dikkat etmezseniz sindirim sisteminizin başlangıcı olmasından dolayı, sindirim sisteminizin de bozulmasına neden olacaktır. Ağzımızda parçaladığımız yemeklerin, tükürük bezlerinin salgıladığı tükürüklerle karışarak yutmamızı sağlar. Eğer dişlerimiz çürük ya da iltihap olursa çiğnemekte çok büyük zorluk çekeceğimizden tam olarak çiğnenmeyip yutmakta zorluk çekecektir. Ağzımızda bulunan bütün organlara çok dikkat etmeliyiz. Dilimiz ve dişlerimize çok iyi bakmamız durumunda herhangi bir ağız sorunu yaşama ihtimalimiz çok az olmaktadır. Bu yüzden dişlerimizi sabah ve akşam fırçalamalıyız. Dişlerimizi fırçalarken dilimizi de fırçalamamız gerekmektedir. Bu sayede dişlerimiz çürümeyeceği gibi ağzımızda koku da kalmayacaktır. Özellikle de et ya da diş arasında kalacak bir yiyecek yenildiğinde diş ipi kullanarak o parçayı çıkarmak gerekmektedir. Ağız gargaraları da oldukça faydalı olmaktadır. Kesinlikle ip yerine kürdan ya da başka bir şeyle dişler karıştırılmamalıdır.

Yılda iki kez muayene olmak gerekmektedir

Ağız sağlığı vücudumuzda çok önemli bir noktadır. Yapılan birçok araştırma ağız içerisinde bulunan iltihaplanmaların veya yaraların birtakım hastalıkların habercisi olacağını unutmamak gerekmektedir. Bu yüzden altı ayda bir gideceğiniz doktor muayenesi sonucunda dişlerinize ve ağız sağlığınıza baktırıp herhangi bir rahatsızlığınız olması sonucunda ortaya çıkmasını sağlamış olacaksınız. Ağız içerisinde bulunan iltihapların neden olacağı hastalıklar:
Zaman zaman bazı insanların dudaklarında halk arasında uçuk diye tabir edilen yaralar çıkmaktadır. Bu uçuklar vitamin eksikliğinin belirtisi olmaktadır. Ağzımızla birlikte kabuklu ve sert olan ceviz ya da fındık gibi yiyecekleri dişlerimizle kırmamamız gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanımı ağız sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.
" } ] }