{ "title": "Ağız Sulanması", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-sulanmasi.gif", "date": "21.01.2024 21:17:40", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "
Ağız Sulanması, iki çeşit olarak ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en fazla görüleni psikolojik olarak ortaya çıkan, yani limon gördüğünüzde veya ekşi erikten bahsedildiğinde hemen her insanın ağzının sulanması gibi veya çok sevdiğiniz bir yiyecek aklınıza geldiğinde veya adını duyduğunuzda, kokusunu duyduğunuzda ağzınız sulanabilir. Bu durum en fazla hamilelerde meydana gelir. Özellikle aşeren hamileler, bu durumla çok fazla karşılaşır. Bu çeşit durumlar beyninizin dile gönderdiği bir sinyalden dolayı dilin gösterdiği refleksten kaynaklanmaktadır. Bazı kimselerde ise bu durum bir tike dönüşmüştür. Bu insanlar limonu karşılarında görseler, bile perişan olurlar. Böylesi durumlar bir hastalık sebebi ile değil, dilin ve beynin işlevini eksiksiz olarak yerine getiriyor olmasından kaynaklanmaktadır. Tamamen psikolojik bir durumdur.

Ağız sulanması tıbbi sorunlardan kaynaklanabilir

Ağız sulanmasının bir diğer nedeni biyolojik olarak ortaya çıkanlardır. Örneğin ağız içindeki iltihaplanmalardan, dilde ve ağzın içinde çıkan aft, pamukçuk gibi yaralardan, kaynaklana bilmektedir. Genelde yeni doğmuş bebeklerde görülen salya akıntısı pamukçuk sebebi ile görülmektedir.

Diş etlerinde ve dişlerde oluşan sorunlardan, diş etinin içinde kalmış diş köklerinden olabilir. Yeni takılan takma diş alışana kadar ağız sulanmasına neden olabilir.

Bazı mide rahatsızlıkları, ülser, reflü, mide iltihapları gibi rahatsızlıklar ağız sulanmasına neden olduğu gibi, ağızdan acı su gelmesine ve sürekli ağızda acı ve ekşi bir tat hissine sebep olabilir.

Ağız sulanması kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Kullanılan ilacın çeşidine göre, bazen ağız sulanması normalin çok üzerine çıkabilir. Böyle bir durumda, eğer çok rahatsız oluyorsanız doktorunuza yeniden başvurarak ilacı değiştirmesini isteyebilirsiniz.

Boğaz iltihaplanmaları nedeniyle ortaya çıkan yutkunma zorluğundan dolayı ağız sulanması ve tükürüğün ağızda birikip dışarı akması gibi durumlar yaşanabilir.
" } ] }