{ "title": "Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agiz-yaralarina-ne-iyi-gelir.gif", "date": "19.01.2024 08:55:00", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir, ağız ile ilgili sıkıntıların en sinir bozucu olanı ağız yaralarıdır. Ağız içinde dilde, diş etlerinde, yanak kısmında ve damak gibi hassas bölgelerde oluşup kişinin yemek yemesine, bir şeyleri içmesine hatta konuşmasına engel olmaktadır. Ayrıca tükürük salgılarını bile kontrol etmekte zorlanmasına neden olan sinir bozucu bir durumdur. Ağız yaraları tek başına oluşabileceği gibi çok sayıda da çıkabilir. Bayanlarda daha çok görülebilen ağız yaraları değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ağız içinde çıkan yaraların pek çok sebepleri vardır. Bu yaraları geçirmek ve yeniden çıkmasını önlemek için yaranın sebebine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri kullanmak gerekebilir. Ağız temizliği tam olarak yerine getirilmediğinde ağız içinde çıkan yaraların başlıca sebebidir diyebiliriz. Bunun dışında stres, hormon değişimleri, kalıtım, bazı gıdalar ve sigara kullanılması ve vitamin eksikliği de bu yaraların sebepleri arasında gösterilir. Ağız içi yaraların tedavisinde bazı bitkileri kullanabilirsiniz ancak yenilenen ve yayılma eğiliminde olan yaralar için öncelikle bir doktora görünmenizde yarar vardır.

Ağız Yaralarına İyi Gelen Bitkiler

Muayene sonrasında doktor bu yaralar için özel bir gargara suyu, antibiyotik tedavisi önerir genelde. Bu Uzman tedavi yöntemleri dışında yaraların daha kısa zamanda geçmesi için aşağıdaki bitkilerden yararlanmanız da mümkündür.

Çay: bakteri, virüs, alerji ya da mantar sebebiyle oluşan ağız yaralarına iyi gelir. Önceden kullanılmış olan çay poşetini biraz soğutup yaranın bulunduğu bölgeye koyun ve 15-20 dakika bekletin. Aynı şekilde tanen içeren ayı üzümü, ada çayı, ahududu, nane ve meyan kökü çaylarını da kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Ülser Otu: adından da anlaşılacağı gibi ağız içi ülserleri için oldukça etkili bir bitkidir. Bitki geleneksel olarak ağız yaralarının tedavisi için kullanıldığı için bu ad verilmiştir. Ülkemizde çok yaygın değildir bu yüzden her aktarda bulmak mümkün olmayabilir ancak bulursanız bu otla çay hazırlayabilirsiniz.

Altın mühür: Kanamayı azaltan ve antiseptik özelliği bulunan bu bitki, ağız yaralarının tedavisinde kullanılır. Altın mühür çayı hazırlamak için çeyrek litre su içine 2 çay kaşığı altın mühür koyarak karıştırın ve 10 dakika kadar demleyin. Sonra çayı soğutup gün içinde gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.

Meyan Kökü: Meyan kökü kullanarak hazırlanan ağız gargarası yaraların iyileşme süresini önemli oranda çabuklaştırır. Meyan kökünün bu etkisi yaralara iyi gelen tannik asit ve glisirrettinik asit bakımından zengin olmasından kaynaklıdır.

Adaçayı: Ağız ve boğaz yaralarına iyi gelen ada çayını ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, ağız yaralarının tedavisinde en etkili yöntemin bulunması için bu yaraların gerçek sebebinin belirlenmesi gerekir. Virüs, alerji ya da bakteriden dolayı oluşan yaraların tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilir. Örneğin gıda alerjisi sebebiyle görülen yaraların tedavisi için ilk olarak bu tür gıdaların tüketimi durdurulmalıdır. Oluşan yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak için yukarıdaki bitkilerden yararlanabilirsiniz. Yine bu süreçte ağız temizliğine önem verilmesi gereklidir.
" } ] }