{ "title": "Ağızda Aft Neden Çıkar", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/agizda-aft-neden-cikar.gif", "date": "21.01.2024 16:11:13", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "
Ağızda Aft Neden Çıkar, Ağız içerisinde meydana gelen dil yüzeyi, iç yanak kısımların ve diş etleri üzerinde görülmekte olan ağrılı genellikle solgun beyaz, gri tonlarında çevresinde aşırı kızarıklıklar olan ağrılı yara oluşumuna denir. Toplumun %18-20'lik kısmı aft, uçuk ve ağız yaralarını sürekli yaşamakta ve günlük yaşantımızı etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Ağızda aft genelde ağız içinde bir bölgede oluşsa da ara sıra ağzın belirli bölgelerinde birden çok alana yayılabilir. Ayrıca ağızdaki aft günlük ihtiyacımız olan yeme içme gibi temel ihtiyaçlarımızın da tüketiminde zorluk yaşayabiliriz. Aft ve ağız içi yaralarının oluşum nedenlerini öğrenmek için birden çok araştırma çalışma yapılmıştır. Ağızda aft oluşumunu etkileyen birden çok neden vardır.

Ağızda Aft Neden Çıkar

Toplum olarak tükettiğimiz aşırı tuzlu baharatlı yiyecekler içerisinde aft oluşumuna daha çabuk neden olan en büyük etken maddelerinin içinde olmasıdır. Ağız içerinde ve çevresinde bulunan mukoza dokusunu tahriş ettiğinde ve yıprattığında aft ve ağız içi yaralarının oluşumuna zemin hazırlar. İş hayatında, arkadaşlar veya ev içerinde yaşadığımız stres ağızda aft oluşmasının en küçük nedeni olarak da görülse de aslında en büyük faktörler arasında yer alır. Aşırı gerginlik, yoğun, tempolu ve stresli çalışmak ağız içinde aft oluşmasına neden olur. Bayanlarda adet dönmeleri öncesi veya sonrası hormonların değişmesi duygusal yoğunluk, o dönemde aşrı stresli gerginlik çalışması ağızda aft çıkmasına neden olur. Kişilerin diş ve çene yapısındaki bozukluklar ağızda aft oluşmasına neden olur.

Dişlerin kapanma kısmının ve çene yapısıyla olan durumların çapraz ve karışık olması sonucu ağız ve yanak içerisinde sürtünme ve ısırma eylemleri meydana gelmektedir. Dişlerimizi düzenli ve doğru bir şekilde fırçalamadığımız ve ağız içerisine gerekli titizliği ve önemi göstermediğimiz durumlarda yıpranan ağız içi dokusu ağızda aft oluşmasına neden olan faktörler arasında yer alır. Kullandığımız diş fırçalarının temizliğine özen göstermeliyiz. Grip, nezle gibi rahatsızlıklarda ardından hemen diş fırçasını değiştirmediğiniz takdirde ağızda aft oluşmasına neden olur. Kullanılan diş macunlarının içerisinde bulunan birçok kimyasal maddeler ağız içi dokusunun mukoza denilen yapısıyla uyumsuz olduğunda ağız içinde aft oluşmasına neden olur. Diş macunlarının kalitesini ve hijyenini artırmak için köpük kimyasalları, ağız içerisinde olan hücre duvarının tahrip edilmesine, bakterilere ve bu bakterilerin ağız içinde aft oluşmasına neden olmaktadır. Bulaşıcı ve dermatolojik hastalığa neden olan bir mikrop, enfeksiyon, alerji ağızda aft oluşmasına neden olan faktörler arasında yer alır. Bu sebeple genital siğiller, cinsel yolla bulaşan cilt rahatsızlıkları olan kişiler dermatoloji kliniğine başvurarak genel bir muayenenizi yaptırınız. Toplum olarak farkında olmadığımız bazı vitamin eksikliklerinden dolayı ağızda aft oluşmasına neden olur. B12 ve demir eksikliği sonucunda oluşan ağızda aftların geçme süreci 10-15 gün gibi zaman alır.
" } ] }