{ "title": "Çocuklarda Ağız Kokusu", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/cocuklarda-agiz-kokusu.gif", "date": "20.01.2024 03:35:14", "author": "emel aslan", "article": [ { "article": "Çocuklarda Ağız Kokusu, Çocukluk çağında oldukça sık görülen şikâyetler arasında yer alan ağız kokusu hafife alınmayacak bir konudur. Genellikle geniz ve diş çürüğü problemlerine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında çocuklarda yemek borusu ile mide arasındaki mesafenin kısa olması nedeniyle reflu sıklıkla görülmektedir. Bu durumda çocuklarda ağız kokusuna neden olmaktadır.

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?

Açlık: Çocukların metabolizması hızlı çalıştığı için yetişkinlere oranla daha sık beslenmeleri gerekir. Beslenme saatlerinin aralarının uzun tutulması halinde yetişkin kişilere göre ağız kokusu daha fazla görülür.

Ağız Bakımının Özensiz ve Yetersiz Olması: Ağız kokusu probleminin temelinde diş ve ağız bakımının yeterli ve özenli yapılmaması yatar. Diş etleri problemlerinin ve diş çürüklerinin sebebi ağız içinde kalan yemek artıklarının ürettiği bakteridir. Bu süreç hem diş kaybında hem de kötü ağız kokusunda başlıca nedendir.

Burnun Tıkalı Olması: Ağızdan nefes alan çocuğun ağız kuruluğu problemiyle karşılaşmaması mümkün değildir. Dolayısıyla ağız kokusu kaçınılmaz bir sonuçtur. Tükürük salgısı ağız içi temizliğinde en doğal silahımızdır. Dolayısıyla ağızdan nefes alan çocuk alerji doktoru ve Kulak Burun Boğaz uzmanına gösterilerek ağızdan nefes almasının sebepleri araştırılarak tedavi sürecine girilmesi gerekir.

Sinüs Enfeksiyonları: Ağız kokusunun en çok görülen sebeplerinden biridir. Geniz akıntısı ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ağız kokusuna davetiye çıkarır.

Ağız İçi Yaraları: Ağız içinde bulunan yaralar enfeksiyon sebebiyle kokuya yol açar.

Burun içinde yabancı madde: Çocuklar oyun amacıyla burunlarına zaman zaman yabancı cisimler sokar. Ailenin durumun farkına varmasında gecikme yaşanırsa iltihabın oluşmasına neden olur. Burundan yeşil akıntı ile kendini gösterir. Ağız kokusunun sebebi olarak kabul edilir.

Diş Çıkarma: Bebekler diş çıkarma sürecinde yaşanan diş eti problemleri ağız kokusuna neden olur.

Ülser veya Gastrit: Çocuklarda görülen bu tip rahatsızlıklar ağız kokusunun sebebidir.

Parazit: Çocuklarda sık görülen parazitler ağız kokusunun nedenleri arasında görülür.

Kronik Böbrek, Metabolizma ve Karaciğer Rahatsızlıkları: Amonyak ve üre artışı her yaşta ağız kokusunun başlıca nedenidir.

Ağız Kokusunu Engellemek için Yapılması Gerekenler

Düzenli ve özenli ağız bakımı ile kokunun önüne geçilmesi mümkündür. Yeterli sıvı tüketimi ve eğer varsa sağlık sorunlarının zamanında tedavi edilmesi yine ağız kokusuna engel olacaktır.
" } ] }