{ "title": "Mideden Gelen Ağız Kokusu", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/mideden-gelen-agiz-kokusu.gif", "date": "21.01.2024 03:47:14", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Mideden gelen ağız kokusu, sıradan bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü bu sağlık sorunu başka sorunlardan dolayı ortaya çıkabilir ya da başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Midedeki sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkması muhtemel olan ağız kokması sorunu tıbbi olarak halitosis olarak adlandırılmaktadır. Örneğin midede reflü hastalığı varsa yemeklerin sindirimi esnasında yemek borusundan ağza doğru yükselen asitler yemek borusunda yanma hissi oluşturmakla beraber bu tür bir soruna da yol açabilmektedir. Ayrıca ağızda kokuya neden olabilen bir diğer sebep mide ve bağırsaklarda meydana gelen sağlık sorunları olabilir. Doktorlar tarafından özellikle belirtilen bir diğer konu midede bulunan gazların sıkışması ve mide asitlerinin ağızda koku oluşmasına neden olabilmeleridir. Bu nedenle bu tür bir sorunu olan kişinin öncelikle bir KBB doktoruna görünmesi sorunun kaynağını tespit için yeterli olacaktır.

Ağızda Koku Oluşmasına Karşı Çözümler

Eğer ki yaşadığınız bu sorunun reflüden kaynaklı olarak ortaya çıktığı belirlenir ise öncelikli olarak reflü hastalığının tedavisi yapılmalıdır. Reflü sorununa karşı acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak etkili bir çözüm yoludur. Burada şu önemli noktayı vurgulamakta yarar vardır, eğer reflü problemi ilerlemiş aşamalara gelmiş ise o zaman yemek borusuna kaçarak ilerleyebilen asitler yemek borusunda yanıklar oluşturabilir ve bu durum başka sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu neden ile mutlaka bir doktora görünmeli ve tavsiyelerine uyulmalıdır.

Ağız Kokusunun Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günlük hayat akışı içerisinde yemek yemek, çeşitli içecekler içmek ve bazı sosyal alışkanlıklar ağızda kokmaya sebebiyet verecek durumların ortaya çıkma nedeni olabilirler. Ağız kokusu mideden ya da bakımsız dişlerden kaynaklı olarak oluşabilir. Dişlerinizi temizliyor ve düzenli fırçalıyorsanız o zaman ağızda oluşan koku midedeki sorunlardan kaynaklanıyor demektir. Ağızda oluşan kokmalara karşı doktor tavsiyelerinin dışında ağızda anason çiğnemek, rezene tohumu kullanmak, maydanoz gibi doğal besinlerden yararlanmak mümkündür. Ama asıl tedavi yöntemi öncelikle doktorun vereceği tavsiyelerdir.

Ağız kokusunun sadece başka sağlık sorunlarının habercisi olduğunu düşünmemek gerekir. Sosyal hayat içerisinde de çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bu aşamada hastalık kaynaklı olmasa bile ağız kokusu psikolojik etkilerinden dolayı kişi kendisine duyduğu güveni zedeleyici durumlara girebilir.
" } ] }