{ "title": "Rahim Ağzı Hastalıkları", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/rahim-agzi-hastaliklari.gif", "date": "20.01.2024 18:10:21", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Rahim ağzı hastalıkları, rahim ağzında bulunan ve tedavi edilmediğinde çok büyük hastalıkların olmasına neden olacaktır. Geçirilen çok basit bir enfeksiyonun ilerlemesi sonucunda rahim ağzı kanserine kadar gidecektir. Kadınların altı ayda bir yaptıracağı Smear testi sayesinde rahim ağzında oluşabilecek herhangi bir hastalığın olması kolayca anlaşılabilecektir. Rahim ağzındaki hastalıkların bazıları cinsel yolla bulaşacakken, hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle de rahim ağzında enfeksiyon ya da hastalıklar olmaktadır. Her yetişkin kadının senede 2 defa bir kadın doğumcuya giderek smear vermesi gerekmektedir. Rahim ağzı yaklaşık olarak 3 cm boyutunda olduğundan Uzman olan bir kadın doğum doktoru rahim ağzını çıplak gözle görebilmektedir. Rahim ağzında oluşabilecek herhangi bir hastalığın oluşması durumunda erken tedavi hayat kurtarıcı olacaktır. Rahim ağzında oluşan hastalıklar iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sigara içen kadınlarda, çok erken yaşta cinsel ilişki yaşayanlarda, korunmadan birden fazla erkekle cinsel ilişkiye girmiş kadınlarda ve ailesinde rahim kanseri hastası olanlarda daha çok görülmektedir.

Rahim ağzı hastalıkları

Rahim ağzı yarası: bu hastalık kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Genellikle bir enfeksiyon sonucunda olabileceği gibi bazı durumlarda da kadınların geçireceği büyük bir travma sonucunda oluşabilmektedir. Cinsel yönden aktif olan tüm kadınların en azında yarısında bu hastalık görülmektedir. Kadınlarda vajinasından gelen pis kokulu ve iltihaplı bir akıntı gelecektir. Kaşınma ve vajinada yanma gibi belirtileri bulunmaktadır. Smear testinde kolaylıkla ortaya çıkar ve tedavi edilerek hastanın iyileşmesi sağlanır. Sürekli olarak pamuklu iç çamaşırları giyilmesi gerekmektedir. İç çamaşırlarının açık renkli olması akıntıyı görmek açısından faydalıdır. Tuvalet sonrasında hijyen çok önemlidir. Özellikle vajinanızın kuru kalması gerekmektedir.

Polipler: İyi huylu bir hastalık olmaktadır. Rahim ağzından dışarıya doğru bir çıkıntı oluşur. Zamanla büyüyüp değişik boyutları olur. Sıklıkla vajinal kanamanın olmasına neden olacaktır. Özellikle de cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelir. Kadın doğuma gidildiğinde, çıplak gözle yapılan muayene de kolayca ortaya çıkacaktır. Alınma işlemi son derece kolay bir operasyondur. Alındıktan sonra hastanın 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girmemesi gerekmektedir.

Genital siğiller (HPV): bu hastalık cinsel yolla bulaşır. Rahim ağzı kanserlerinde sıklıkla genital siğillerin neden olduğu bilinmektedir. Bu siğil türünün 200'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Amerika'da yapılan bir araştırmalarda her 4 kadından 3 tanesinde bu siğilden bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 3 ay bir kuluçka süresi olduktan sonra rahim ağzında yaraların olmasına neden olmaktadır. İlerledikçe vajina içerisinde de bu yaralardan görülmektedir. Teşhis etmek için mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidilmesi gerekmektedir. Çok eşlilik ve korunmadan cinsel ilişki yaşanmaması gerekmektedir. Bunun için geliştirilmiş olan HPV aşılarından mutlaka vurulması gerekmektedir.

Displazi: Tedavi edilmediğinde kanser olumuna sebep olacak bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşır. Çok nadir görülmektedir. Kokulu iltihapların gelmesine neden olur. Leep yöntemi ya da lazer cerrahisi ile tedavi edilmektedir.

Rahim ağzı kanseri: Kötü huylu olan bir hastalıktır. Kemik suyu renginde akıntılar gelmektedir. Kadının adet döngüsünde olmadığı halde vajinadan kan gelmektedir. Cinsel ilişkiye girildiğinde ani oluşan ağrı ya da cinsel ilişki sonrasında kanama gibi belirtileri olmaktadır. Çok hızla yayılabilen bir kanser türü olmaktadır. Kısa süre içerisinde diğer organlara da sıçrayacaktır. Rahim ağzında bulunan birçok hücre bulunmaktadır. Bu hücreler normal boyutlarından anormal hale geleceğinden kanser olacaktır. Sıklıkla 30-45 yaşları arasında görülmektedir. Kanseri önlemek amacıyla aşılar üretilmiştir. Sigara içmek çok fazla etkilidir.

Smear testi alma şartları nelerdir?
Cinsel aktivitesi başlamış olan her kadının senede bir defa yaptırması gerekmektedir. Smear sayesinde artık rahim ağzı kanseri sayısı çok aza inmiştir. Daha önceden smear testi 30 yaş iken, günümüzde cinsel ilişki yaşayan her kadının yaptırılması gerekmektedir.
" } ] }