{ "title": "Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/rahim-agzi-kanseri-neden-olur.gif", "date": "21.01.2024 10:12:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rahim ağzı kanseri neden olur, rahim ağzı kanseri tıpta bilinen adıyla serviks kanseri artık önlenebilen hastalıklar arasında yerini almıştır. Hastalık smear Pap smear testiyle erken teşhis edilmekte ve tedavisi yapılmaktadır. Bu hastalık 45 yaş altındaki kadınlarda görülen kanser türleri içinde ikinci sırayı almaktadır. Bu hastalıktan kadınlar aşılama ile korunabilir. Rahmin vajene açıldığı dar boyun serviks olarak tanımlanır. Burası enfeksiyonların rahme kadar ulaşmasını engelleyen bir bariyer vazifesi görmektedir. Eğer serviks hücrelerinde anormal olarak kontrolsüz büyüme meydana gelirse, rahim ağzı kanseri oluşur.

Rahim ağzı kanserinin sebebi nedir?

Bu kanser türünün nedeni olan, Human Papiloma Virüs (HPV), genellikle cinsel ilişki sonucunda kadınlara bulaşır. Hastalıktan korunmak için, kadınların 12-26 yaşları arasında 3 doz haline aşılama tedavisi uygulanmalıdır.

Rahim ağzı kanseri tanısı ve tedavisi nasıl olur?

Kanserin erken aşamada tespit edilmesi amacıyla pap smear testi yapılmalıdır. Kadınların bu hastalıktan korunmaları için, her yıl bir defa bu testi yaptırmaları önerilir. Tedavide hastalara cerrahi girişim yapılır.

Rahim ağzı kanseri nedeni HPV virüsü

Toplumda cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların arasında HPV Human Papiloma Virüs ilk sıraları alır. Rahim ağzı kanserinden korunma için HPV aşısı yapılmalıdır. Virüsün bulaşması için cilt teması bile yeterlidir. Virüs bulaştıktan sonra, 6 hafta içinde etkisini göstermeye başlar. Bunun yanında virüs yıllar boyu sessiz bir dönem geçirebilir. Bunun nedeni kişinin bağışıklık sisteminin baskılamasıdır. Virüsün vücuttaki etkileri arasında, rahim ağzı kanseri ve genital siğil gibi rahatsızlıklar bulunur. Erkeklerde ise virüs taşıyıcı olur. Yani erkekler bunu kadınlara bulaştırır.

HPV aşısı ne zaman yapılmalıdır?

HPV aşısı canlı virüs taşımaz. Kişilere 6 ay içinde 3 tane doz uygulanır. Bu hastalıklarda etkili 4 tane virüse karşı koruyucu etki gösterir. Fakat kişinin vücudunda eğer virüs varsa, bu koruyucu etkiyi göstermez. Kadınlara en erken 9 yaşından itibaren HPV aşısı yapılabilir. Fakat genel olarak 12-26 yaşlarının arasında uygulanması esastır. Bunun nedeni kadınların bu yaşlarda cinsel ilişkiye başlamaması ve vücudunda virüs olmaması yüzündendir. Böylece aşıyla tam korunma sağlanır. Cinsel hayatı başlamış olan kadınlarda aşının koruyuculuğu azalır. Eğer kadında HPV virüsü varsa, aşı diğer 3 virüse karşı koruyucu etki gösterir. Doktorlar rahim ağzı kanseri riski taşıyan kadınların mutlaka HPV aşısı yaptırmasını tavsiye etmektedir.

HPV aşısının koruyuculuğu ne kadar sürer?

Bu aşı vulva, serviks, genital siğil ve vagina prekanseröz rahatsızlıklarına neden olan 4 virüs üzerinde etkili olur. Eğer kişide bu virüslerden biri varsa, diğerleri üzerinde etkisini devam ettirir. Yalnız aşının sadece hastalıkların korunmasında etkili olduğu, hastalıkların tedavisinde ise herhangi bir etkisinin olmadığı bilinmelidir. Sadece vücudunda virüs olmayan kişileri koruyabilir. Aşının koruyucu etkisinin yaklaşık 5 yıl devam ettiği belirlenmiştir. Ancak riskli kişilerin rahim ağzı kanseri için, belirli aralıklarla tetkik yaptırması tavsiye edilir. Bazen aşının koruyucu etkisi azalabilir. Eğer 3 doz halinde yapılırsa, daha fazla koruyucu etkiye sahip olur.
" } ] }