{ "title": "Rahim Ağzı Kanseri", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/rahim-agzi-kanseri.gif", "date": "23.01.2024 06:41:52", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "
Rahim Ağzı Kanseri, Rahim ağzındaki normal hücrelerin, anormal halde bir şekil alıp, bilinçsiz bir şekilde artmasıyla oluşan bir tümördür. Rahim ağzı kanseri tıp dilinde serviks kanseri olarak adlandırılır.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin ilk dönemlerde pek bir belirtisi görülmemektedir. Düzenli âdet kanamalarının yanı sıra vajinadan normal olmayan, farklı renkte kanlı akıntı rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir. Cinsel ilişki sonrası sık sık kanama olması rahim ağzı kanseri belirtilerinden olabilir. Ayrı cinsel ilişki sonrası rahimde sürekli şiddetli ağrı olması rahim ağrısı kanserine belirtileri olabilir. Farkında olmadan rahim ağzı kanseri ilerledikçe anormal bir şekilde adet sonrası kasık ağrısı olabilir. Belli bir yaştan sonra menopoz giren bayanlar da kanamalar ve ilişki sonrası ağrı, kokulu akıntı artışı ve şiddetli kasık ağrıları rahim ağzı kanserinin belirtileri olabilir. Bu belirtileri beklemeden düzenli olarak kadın doğum uzmanına kontrollerinizi yaptırın.

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Yayılır

Rahim ağzı kanseri, rahime yerleştikten belli bir zaman süre derilere doğru uzanarak komşu ve doku ve organlara serpebilir. Rahim ağzının çevresi geniş bir kan ve lenf damarlarını oluşturan ağlar vardır. Böbreklerde idrar torbasına yayılan idrar yolları da rahim ağzına çok yakından geçer. Rahim kanserinin ilerlemiş olgu döneminde bu dokular hastalığın ilerlemesi ile büyük ölçüde etkilenerek tıkanmalar meydana gelir ve bu yüzden böbreklerde anormal genişlemeler ve idrar kanallarında şişme ve genişlemeler meydana gelir ve idrar kanallarında şişme ve genişlemeler ortaya çıkar. Bu nedenle lenf damarlarının tutulumu ile kanser hücreleri rahmin başka uzak bölgelere de yayılabilmekte.

Rahim Ağzı Kanserinin Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis tanısı konması erken olma şansı vardır. Cinsel hayatı aktif olana bir bayanın düzenli olarak kadın doğum kliniğine başvurması ve bütün kontrollerini yaptırması gereklidir. Muayene sırasında hastalarda PAPSMEAR testi yapılmakta ve sonuçlar normal değil ya da şüpheli ise kolkoskopi adı verilen bir mikroskobik büyüteçle rahim ağzı muayenesi yapılır ve muayene sonrası biyopsi alınmasına gerek duyulabilir. Eğer biyopsi sonucu kanser öncüsü bir değişiklik görülürse leep adı verilen bir yöntemle bu doku alınabilir. Başka bir işlem olarak da hastaya kriyoterpi veya lazer tedavisi uygulanarak rahim ağzı kanseri önlenebilir.
" } ] }