{ "title": "Rahim Ağzı Siğilleri", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/rahim-agzi-sigilleri.gif", "date": "19.01.2024 03:12:18", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Rahim ağzı siğilleri, bu hastalık cinsel ilişki sırasında kadınlara bulaşan çok ciddi olan bir hastalık olmaktadır. Zaman içerisinde kadınların hayatlarını olumsuz olarak etkileyen, birçok hastanın siğilleri zamanla kansere dönüşen hastalıkların başında gelmektedir. Son yıllarda ülkemizde her dört kadından birinde bulunmaktadır. Bu siğiller sadece kadınlarda bulunmaz. Sıklıkla erkeklerin cinsel organında da bulunduğu bilinmektedir. Human papilloma adı verilen virüs bulaşan kadının rahim içerisinde ya da vajina bölgesinde karnabahar görünümlü yaraların oluşmasına neden olmaktadır. Genellikle toplu halde olurlar. Bazı hastalarda tek tek olduğu da gözlemlenmiştir. Büyüklüğü toplu iğne kadar olabilecekken, zaman içerisinde büyüyüp 4 santime kadar ulaştığı gözlemlenmiştir. Human papilloma virüsü bir defa vücut içerisinde kendisine yer ettiğinde, zaman zaman geçtiği gözlemlense bile asla iyileşmeyecek ve tedavisi olmayan bir hastalık olmaktadır. Bu siğillerin 200'den fazla türü olduğu bilinmektedir. Siğillerin türlerine göre değişir, fakat 20 türü çok zararlı olup, kadınlarda üreme sistemine zarar vermektedir. Bulunan 5 siğil türü rahim ağzında olan hücrelerin zaman içerisinde değişikliğe uğramasına neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri hastalığına yakalanan kadınların gerekli inceleme yapıldığında bu siğillerin neden olduğu anlaşılmaktadır.

Rahim ağzı siğili nasıl bulaşır?

Siğiller cinsel ilişki esnasında korunmayan kadınlarda sıklıkla bulaşan bir hastalık olmaktadır. Genital bölgeye herhangi bir cinsel temas esnasında kolayca bulaşabilir. Bu siğillerin türüne göre kuluçka süresinde değişiklik olmaktadır. Bazı siğiller herhangi bir belirtisi olmadan kadınların vücudunda bulunabilir. Bazıları birkaç yıl, bazıları bir ay içerisinde belirti verecektir. Virüs cinsel yol dışında bulaşmaz. Siğili olan bir insanla tam bir cinsel ilişkiye girilmese bile, temas olması durumunda bulaşacaktır. En çok cinsel ilişki yaşayan 18-25 yaşındaki kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Çok eşli insanlarda ve cinsel ilişki sırasında korunmayan kadınlarda daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.

Rahim ağzı siğillerinin belirtileri nelerdir?

Her siğil belirti vermez. Rahim ağzı siğilleri bulaştığında, savunma sistemi devreye girip etkisiz hale getirilmektedir. Bu virüslerin değişik türleri olacağından, bazı virüs türleri hiçbir belirti vermeden vücut içerisinde durur. Virüsü taşıyan hastanın herhangi bir şikâyeti olmadığından bilinmeyecektir. Belirti olmadığından girdiği cinsel ilişki sonucunda hastalığın yayılma olasılığı olduğundan cinsel ilişkiye korunmasız girdiği her insana hastalığı bulaştıracaktır. Çoğu türünde kuluçka süresinden sonra oluşan çok küçük siğiller oluşur. Kadınların çıplak gözle vajinalarına baktıklarında çok küçük beyazımsı bir rengi olan, yumuşak görünümü karnabahara benzemektedir. İlk çıktığında kabarık olurlar. Tek olacağı gibi aynı bölgede birden fazla olduğu da görülmektedir. Zaman içerisinde kabarıklık gider ve cilt ile aynı hizada bulunur. Hastanın oral ilişki yaşamasından sonra, ağız içinde veya ağız çevresinde sıklıkla çıkacaktır. Kaşıntı ve yanma gibi belirtileri bulunmaktadır. Siğiller tedavi olunmadığında, hızla büyüyüp hızla bulunduğu bölgeye yayılacaktır. Tedavisi tamamen yok etmez. Sadece yayılmasını ve büyümesini engellemektedir. Herhangi bir rahim ağzı hastalığı bulunuyorsa, daha sıklıkla hastalığın yayılması hızlanacaktır. Genellikle iç kısma doğru yayıldığı gözlemlenmiştir. Kadınlar arasında sıklıkla görülen kanser türleri arasında rahim ağzı kanseri 2. Sırada yer almaktadır. Rahim ağzı kanserinin oluşmasında en büyük neden bu siğiller olmaktadır.

Kadınların aktif cinsel hayatları olması durumunda her altı ayda bir kadın doktoruna gitmeleri gerekmektedir. Senede bir defa smear adı verilen rahim ağzında oluşabilecek olan bütün hastalıkları anlayan testten geçmeleri gerekmektedir. Bu siğillere neden olan virüs kana bulaşmaz. Kan testi yapılarak, bu siğilleri anlamak mümkün değildir. Rahim ağzı siğillerinin bulaşmaması için, mutlaka her cinsel ilişkide korunmak ve vajinal hijyene çok dikkat etmek gerekmektedir.
" } ] }