{ "title": "Rahim Ağzı Yarası", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/rahim-agzi-yarasi.gif", "date": "21.01.2024 15:39:58", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Rahim Ağzı Yarası, Halk dilinde rahim ağzı yarası olarak bilinen 'servisit' jinekolog uzmanlar tarafından en çok karşılaşılan jineolojik sorunlardan bir tanesidir. Genel anlamı ile rahim ağzı yaraları, servisit rahim ağzı dokusunun iltihabıdır. Rahim ağzı yaraları genellikle enfeksiyona bağlı olarak görülür fakat iritasyon veya travma sonrasında da görülebilir. Kadınların birçoğu hayatının bir döneminde rahim ağzı yarası hastalığına yakalanır. Rahim ağzı yarası cinsel ilişki sonrasında da görülebilir. O yüzden cinsel ilişki öncesi ve sonrasında temizliğe dikkat edilmelidir. Vajinal akıntısı ve kasık ağrısı görülen kadınların birçoğunda tek başına veya başka bir rahatsızlıkla bir arada rahim ağzı yarası görülebilir. Hastalığın belirtileri diğer birçok hastalıkla benzerlik gösterdiği ve spesifik yakınmalar oluşturmadığı için kişinin servisit hastalığından şüphelenme olasılığı yok denecek kadar azdır. Genelde başka bir sebepten dolayı yapılan jinekolojik muayene sırasında fark edilir.

Rahim Ağzı Yaralarının Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı yarasının ilk belirtisi regl kanamasının bitimi sonrasının hemen ardından görülen vajinal akıntıdır. Diğer belirtileri ise anormal vajinal kaşınma, kanama, vajinada yanma, cinsel ilişki esnasında ağrı, ilişkiden sonra kanama, bel ağrısı ve idrar yaparken yanma olmasıdır. Hafif düzeyde görülen rahim ağzı yaralarında herhangi bir bulgu olmayabilir fakat hastalık derecesi ilerledikçe kötü kokulu ve iltihaplı bir akıntı meydana gelir. Tedavi edilmemiş ve ileri derece olan servisit salgısının yapısını kötüleştirerek spermlerin servikal kanala girişini bozabilir ve bu durum kısırlığa yol açabilir.

Rahim Ağzı Yaralarının Tanısı Nasıl Konulur?

Rahim ağzı yaralarında en çok karşılaşılan sorunlar; Servisit ve servikal 'ektoprion' adı verilen iç epitelin dışa taşınması durumlarıdır. Rahim ağzı yaraları yani rahim ağzı iltihabı, vücudun normal çalışan savunma mekanizmalarının bir sonucu gelişir. Herhangi bir dokuda oluşan yaralanma, enfeksiyon veya irritasyon olduğunda beyaz kan akyuvarları yani hücreleri o bölgeye yönelirler ve bu bölgedeki kan akımında artış olur. Bu olay rahim ağzında olduğunda, normalde açık pembe olan rahim ağzı şişer ve kızarır. Bu durum muayene sırasında yara şeklinde görülebilir.

Rahim ağzı yarasının tanısı genelde jinekolojik muayene sonrasında konsada kesin tanı koyabilmek ve tanıdan emin olmak için bazı ek tetkikler yapılabilir. Rahim ağzındaki lezyonları tanımak çok önemlidir. Bazen rahim ağzı kanseri de genellikle erken evrede rahim ağzı yaralar ile karıştırılmaktadır. Rahim ağzı yaralarında kullanılan testler;
Rahim Ağzı Yaralarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer rahim ağzı yaralarının durumu ilerlemiş ve altta yatan sebebin tedavi edilmesine rağmen hastalıkta gerileme yoksa bu bölgede oluşan anormal hücreleri yok etmek için bazı cerrahi işlemler yapılabilir. En çok kullanılan krioterapi (Dondurma), koterizasyon (Yakma) ve lazer tedavisidir. Her üç yöntemde de amaç aynıdır; İltihabı doku öldürülerek yaranın dağlanması.
Tedavi yöntemi ne olursa olsun hücrelerin tahrip edilmesinin ardından 1-2 hafta kadar devam eden kirli bir vajinal akıntı olur. Bu süre zarfında kanamalar olabilir, bu sebepten dolayı işlemlerden sonra 3-4 hafta kadar cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir. Tamamen iyileşme süresi bazen 6 ile 8 hafta arasında değişiklik gösterebilir.

Rahim Ağzı Yaralarından Korunma Yolları

Rahim ağzı yaralarından korunmak ve erken teşhis edilmesini sağlamak için bazı basit önlemler vardır. Bunlar;
" } ] }