{ "title": "Rahim Ağzı Yetmezliği", "image": "https://www.agiz.gen.tr/images/rahim-agzi-yetmezligi.gif", "date": "20.01.2024 11:46:39", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Rahim ağzı yetmezliği, hamile kalan kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Rahim organı vajinada bulunan ve en alt kısımda bulunan bölgedir. Hamile olmayan kadınlarda bu kısım açıkken, hamileliğin ilerleyen günlerinde rahim kapalı kalması gerekmektedir. Doğum başlayıp, sancılar gelene kadar hamilelik süresinde kapalı kalan rahim açılacaktır. Bazı durumlarda rahim ağzı kapalı kaldığında bebek büyüyeceğinden, ağırlığı kaldıramayacağından rahim ağzı kapalı kalmayacaktır. Doğum süresi başlamadan, sancılar artmadan açılan rahim ağzı olacaktır. Bu durum da rahim ağzı yetmezliğine neden olacaktır. Yapılan araştırmalara göre her hamile kalan 100 kadından 12'sinde rahim ağzı yetmezliği görülmektedir. Bu durumun oluşmasının birçok nedeni olmaktadır. Çok zor olan doğumlar, sık sık yapılan doğumlar, 12 haftadan önce yapılan düşükler ya da kürtajlar nedeniyle olabilmektedir. Hamile kalmak isteyen anne adayı mutlaka kontrolden geçmesi gerekmektedir. Herhangi bir rahim ağzı yetmezliği riski olan kadınların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Rahim ağzı yetmezliği yaşayanların karşılaşacağı problemler

Birçok nedenden kaynaklı olarak rahim ağzı yetmezliği oluşacaktır. Anne karnında bulunan bebek bir su kesesi içerisinde durmaktadır. Su kesesi erken patlaması sonucunda oluşabilmektedir. Hamile kalan bir kadın normal olarak 37 hafta ya da 40 hafta içerisinde doğum olması beklenir. Normal doğum sırasında, ilk önce bebeğin bulunduğu su kesesi yırtılarak rahimden su akar. Ardından rahmin açılması beklenir. 36 hafta öncesinde olan doğumlar erken yapılan doğumlardır. Her yüz kadından on ikisinde görülmektedir. Rahim ağzı yetmezliği yaşayan kadınların hamilelikten bir süre sonra su kesesi yırtılarak su boşalacaktır. Rahmin kapalı olması gerekirken, rahim açılacağından düşük olacaktır. Rahim ağzı yetmezliğinin belirtileri, kokulu bir akıntı, sıklıkla karın ağrısı, şiddetli kasık ağrısı, yüksek ateş, sırt ağrısı, cinsel ilişkiye girildiğinde şiddetli bir ağrı olacaktır.

Rahim ağzı yetmezliği tanısı nasıl konulur?

Gebe kadının şikâyetleri üzerine gideceği kadın doğum doktorunun, yapacağı muayene ve ultrason incelemesinde ortaya çıkacaktır. Rahim ağzının uzunluğu çok etkili olacaktır. Rahim ağzı yetmezliği gebeliğin ikinci döneminde sıklıkla görülmektedir. Eğer hasta daha önceden gebe kalarak hamileliğinin ikinci döneminde bebeğini kaybetmesi durumunda kadının öyküsünü kadın doğum doktoruna anlatması gerekmektedir. Bu sorunu olan annenin mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Doktorun ön gördüğü tarihlerde muayene olmalı ve ultrason çektirmesi gerekmektedir.

Rahim ağzı yetmezliğini önleyebilmek için yapılması gerekenler

Hastanın hareket etmemesi, yukarı doğru uzanmaması ve ağır kaldırmaması gerekmektedir. Eğer ikiden fazla gebe kalarak hamileliğinin ikinci döneminde bebeği düşüren anne adayları için geliştirilen serklaj tedavisi yapılacaktır. Bu sayede gebelik boyunca rahim ağzının kapalı kalmasını sağlayacaktır. Bu uygulama hamile kadına 12. Haftada yapılması gerekmektedir. Rahim ağzı yetmezliği olan kadınların %90'ında başarılı olmuştur. Fakat bu işlem hastaya genel anestezi verilerek yapılacağından çok tercih edilen bir yöntem değildir. Eğer hastaya serklaj takıldıktan sonra şiddetli ağrısı, yüksek ateşi ve kanaması oluyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
" } ] }